torsdag 29 oktober 2009

Bibliotekskatter och Snövit

Hej!
Birgitta Mus vilar just nu tassarna efter en hektisk närkamp med dammtrasan, så jag tar över en stund.

På Kulturhuset Vita skolan försöker vi just nu lära oss hur det är att ha en djurkollega och vi förbereder oss genom att läsa om andra bibliotek som haft sådana. Det är verkligen inte många! Men det finns ett.

I boken Dewey av Vicki Myron får vi lära känna en charmig katt som hamnar i ett amerikanskt stadsbiblioteks återlämningslåda en mycket kall vinterdag.
Bibliotekspersonalen bestämmer sig för att behålla kattungen, som de döper till Dewey efter det amerikanska bibliotekssystemet. Efter lite käbbel om allergi så får verkligen Dewey sin arbetsplats på biblioteket där han ägnar sig åt att bli allas favorit nummer ett.
Pensionärsgrupper, barngrupper, stökiga tonåringar, ostökiga tonåringar - alla älskar de Dewey. Och han är den första alla frågar efter när de kommer in. Men man skall inte tro att han alltid står till tjänst; ibland gömmer han sig bland värmeledningarna i taket, eller bakom böckerna i en hylla.
Dewey är skriven av bibliotekschefen som var den som slogs för att bibliotek skall få ha djur anställda. Hon är min favorit!


En annan favoritbok är Snövit av Marie Hermanson och den handlar om - just det - Snövit. Detta var en av Maries första böcker - långt innan hon blev berömd för Musselstranden och Mannen under trappan. På många sätt är den lågmäld och berättar historien vi alla känner till men med den skillnaden att vi får reda på allas tankar. Jägaren, som skall mörda Snövit, berättar om varför han inte kunde göra det, styvmammans förvridna inre får vi också skåda. Boken är en liten pärla, som ofta glöms bort.

Bor man i eller i närheten av Östra Göinge kan man även passa på att träffa Marie Hermanson när hon kommer till Kulturhuset Vita skolan måndagen den 9 november kl. 19.
Då kan man prata med henne om Snövit och andra böcker hon skrivit.

Maria

1 kommentar:

  1. Hej!

    I hässleholms kulturhus hade vi under Pompejiutställningen råttor anställda i postsorteringen och en av råttorna fungerade oxå som guide så vi har lite erfarenhet om det är ngt ni undrar över
    Kul med gnagare i biblioteksvärlden!
    Blir inte Birgitta frestad att gnaga lite på böckerna? Det blev våra råttor. Men det kan ju vara till god hjälp vid gallring.

    hälsn

    SvaraRadera