fredag 20 november 2009

Ett makalöst magiskt äventyr som tar andan ur läsaren

Ett litet flickebarn hittas i snön. En liten pojke dör vid födseln. En älskad drottning blir sjuk. En enastående övermagiker försvinner spårlöst. Till synes skilda händelser utan samband, som äger rum under en och samma natt. Men, efter tio år kommer sambandet att avslöjas genom en knackning på dörren till familjen Heaps hem i Kringelkroken. En besökare dyker upp, som leder till att många hemligheter avslöjas och att familjen Heap nu måste göra allt i sin makt för att hålla sig vid liv.

Magi är ett makalöst magiskt äventyr som inleder Angie Sages fantasytrilogi om familjen Heap och vilken inledning det är!Magi är som att Tolkien, Lewis och Rowling har träffats över en kopp te och beslutat sig för att skapa en fantastisk litterär berg- och dalbana. Med underbara miljöbeskrivningar, förtrollade och förtrollande varelser och en handling som tål att läsas om flera gånger så är detta en bok som går att sätta i händerna på alla, oavsett ålder.
Sage lyckas med konststycket att beskriva de olika miljöerna samtidigt som hon smyger in beskrivningar av huvudpersonernas karaktärsdrag med en lätthet och skicklighet som bara är att beundra. Budråttan Stanley, dylingen och skyddsinsekterna är några av de udda, men väldigt roliga och charmerande existenser som huvudpersonen Jenna och vi får stifta bekantskap med. Hjältinnan Jenna och hennes allierade är underbara karaktärer, med alla deras fel och brister, och många dråpliga och humoristiska scener utspelar sig då bokens karaktärer möts.

Magi är en riktig sidvändare som är svår att lägga ifrån sig innan sista sidan är läst, vilket mycket väl kan leda till sömnbrist. Angie Sage har med Magi lyckats skapa en värld, full av magiska miljöer och befolkad av oemotståndliga karaktärer, som jag som läsare fann det väldigt svårt att skiljas från. Tur är det väl då, att det finns ytterligare tre böcker i serien.

PS. Det finns ett skäl till att bokens omslag ser ut som det gör, vilket ni upptäcker när ni kommer till slutet av boken...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar