tisdag 3 november 2009

Tomatsoppa

4 pers

1 st gul lök
2 msk smör
½ msk basilika
½ msk timjan
3 burkar krossade tomater
1,5 dl vitt vin
3 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
4 msk socker
1 st lagerblad
2 ½ dl grädde
svartpeppar, mellanmalen

Finhacka löken och fräs den mjuk i smör i en gryta. Smula i örtkryddorna som får fräsa med en stund. Vinet hälls i så att det fräser till i grytan. Tomater, vatten, buljongtärningar, socker och lagerblad hälls i och allt rörs samman. Låt soppan koka på låg värme i 20-30 minuter.
Ta upp lagerbladet, mixa soppan slät och häll tillbaka den i kastrullen. För krämighet tillsätts grädden och soppan får småkoka ytterligare 5-10 minuter. Smaka av med svartpeppar och mer basilika och timjan. Servera med krutonger, färsk basilika och eventuellt en klick crème fraîche.

Smaklig spis!

2 kommentarer:

  1. Tack för receptet. Låter gott och ska testas inom kort! :)

    Har ni sett till Birgitta eller? Man är ju lite orolig att hon har kört vilse eller kanske fått punktering...

    SvaraRadera
  2. Birgitta! Har du kommit fram eller...? Vi har hört att det finns väldigt stoooora katter i Broby...

    Dina kusiner
    Tvillingarna Mus
    Skellefteå

    SvaraRadera